9 oktober 2010

The Gathering - Everything is Scarier with Ghosts

(spoilers är vita)

En av filmerna jag såg medan mitt internet var avlidet var en skräckfilm vid namn The Gathering (om inte namnet redan var uppenbart I och med titeln på det här inlägget).  Flicka är med om bilolycka och tappar sitt närminne, doktorn identifierar henne som Cassie (efternamn). Man kan inte ta reda på var hon kommer ifrån (FridgeLogic@TvTropes – Om de kan ta reda på hennes namn så kan de väl ta reda på var hon bor i ett modernt 2000-talsamhälle?) så det slutar med att hon får bo med familjen som körde på henne. Samtidigt i samma stad hittas det en mystisk forntida kyrka och fadern i familjen fröken Cassie bor med arbetar med att undersöka statyerna som funnits i den. Cassie börjar snart se hemska syner både från det förflutna och från framtiden och måste nu förhindra att de hemska synerna blir verklighet.

Demma film verkade enligt baksidestexten vara den typiska So Ok It’s Average-skräckfilmen, det var den dock inte, den var aningen sämre. För det första så känns det som att detta egentligen är en kriminalare med lite läskiga syner och ett spöke inblandat bara för att.  Spökena ifråga gör aldrig någonting (förutom en som räddar dagen och hur läskigt är nu det?) förutom att stå och glo och de riktiga skräckelementen är icke-existenta. Synerna i fråga hade inte behövts för att filmen skulle fungera och är snarare ett hån mot skräckfilmer och ett försök att efterapa ett redan använt koncept och de enda spänningsinslagen är helt mundana. De mundana inslagen skulle om man fokuserat på dem kunnat leda till en rätt så trevlig story (3vlig, inte 5lig) men nu är de så dåligt utvecklade att de enda förklaringarna man får angående mördarens motiv  är huvudpersonens teorier som hon kommit på i ett chockat tillstånd på vägen till polisstationen (som självklart inte tror på henne CassandraTruth@TvTropes),
En annan väldigt jobbig sak var hur tråkiga och oorginela karaktärerna är, en lite neurotisk kvinna som hoppar till och gråter så fort någonting läskigt händer (trots att hon ju borde vara van med det med tanke på hennes syner) och hennes stoiska kärlek som aldrig rör en min (det visar sig dock att han har en ganska bra anledning till att han är så stoisk)  och så en liten stackars pojke som snabbt öppnar upp sig för Cassie (detta trots att han inte ens pratar med sina egna föräldrar, jag antar att spöken har någon speciel karisma ) och som ska skyddas från allt ont.
Dessa saker är trots allt inte ovanliga i en skräckfilm och var ungefär vad jag hade väntat mig, det som drar ned betyget till lägre än genomsnittet är helt enkelt skådespelarnas (brist på) talang. Kvinnan som spelar Cassie kan verkligen inte förmedla någon annan känsla än panik, vilket får de scener där hon ska verka tuff och stark att verka väldigt löjliga. Till exempel  låter scenen där hon konfronterar sin pojkvän efter att hon får reda på att han visste vad som pågick hela tiden och att hon också är ett spöke (TomatoInTheMirror@TvTropes) snarare som att hon kommit på honom med att vara otrogen än någonting annat. Hon missbruckar också ordet ”fuck” och använder det i sammanhang som i alla fall jag anser vara konstiga, till exempel: ”Oh Fuck! A baloon!”, samt ett antal normalar fraser så som ”I don’t know FUUUUUCCCCCCCCCKKKK” och ett antal ”fuck-you”s så klart. Detta gör att man under många av de mest dramatiska scenerna sitter och fnissar åt hennes mystiska sätt att säga saker på.

Och förresten: Nämnde jag att huvudpersonen spenderar de mest dramatiska delarna av filmen medvetslös? Nähä, då gör jag det nu.
Andra intressanta faktum om denna film:
·         Alla spöken är gamla och ovårdade och ser allmänt creepy ut förutom huvudpersonen som är en välvårdad ung kvinna med nya jeans och uppsatt hår, detta ser mycket lustigt ut när hon faktiskt står brevid dem, speciellt som hon ser ut att posera.
·         Det visar sig att spökena egentligen har blivit straffade av gud för att de tyckte att det var kul att se Jesus avrättas (FridgeLogic@TvTropes –Så det är så man straffar sadister? Genom att låta dem se på en massa hemskheter i  en evighet? Rolig gud det där.)
·         Inte en enda av huvudpersonerna dör. Om man inte räknar Cassie men hon var ju död från början så ja... Däremot dör minst fem personer som var med i kanske 2 scener var då mördaren går bärsärkagång, anledningen till att dessa scener lades in var antagligen så att huvudpersonen kunde ha hemska syner om deras framtidsöden.
·         Mördaren dödar också sin hund (En bokstavlig ShootTheDog@Tvtropes)  utan någon speciell anledning. Den döda hunden visas aldrig (GoreDisgressionShot@tvtropes).  Spetsade människor går dock mycket bra att visa.
·         Det verkar inte finnas något logiskt mönster i vilka mördaren låter leva och vilka han dödar. Han har visserligen ett antal personer han planerar att mörda men av de övriga verkar han slumpmässigt döda och slumpmässigt strunta i. Han sköt sin hund utan anledning men lät en dam som hindrade honom från att skjuta en pojke leva.
Ja, som ni hör har jag många klagomål om denna film men den dög ändå som underhållning mellan mitt nät var trasigt, den hade exakt en scen där man hoppade till (den var i den första minuten av filmen dessutom) och det är trots allt ganska upplyftande att se en skräckfilm där alla överlever.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar