22 november 2010

Vilket är bäst, The Sims 2 eller The Sims 3?

OBS! Detta är åsikter! De är inte entydiga fakta och ingenting hindrar att eventuella läsare tycker annorlunda!!

Något enkelt svar på frågan finns inte, för Charles finns det ytterst små frågor med enkla svar. I detta fall har Charles valt att dela in jämförelsen i olika kategorier och säga vilken denne anser är bäst inom respektive kategori. På grund av att jag är trött och detta inlägg blev mycket längre än väntat är jämförelsen uppdelad i flera delar, för det första karaktärsdesign:

Eget innehåll:

Detta är inte riktigt en del av spelet men det är viktigt att klara upp detta eftersom det kommer att nämnas flera gånger i texten. Eget innehåll är, som namnet antyder, eget innehåll man gör själv eller laddar ned från nätet för att få fler kläder eller möbler i spelet. På denna punkt vinner The Sims 2 med hästlängder, det finns ingenting man inte kan hitta till The Sims 2, vare sig det är en sommarklänning, skin till Zombies eller en liten fe som sitter på ens axel. The Sims 3 å andra sidan har nästan ingenting, detta har antagligen att göra med att The Sims 3 är nytt men det hindrar inte det faktum att The Sims 2 vinner på denna punkt med hästlängder.

Vinnare: The Sims 2

 
Karaktärsskapande/Utseende:

Detta är nog  bland de svåraste frågorna att besvara. De har båda sina bra och dåliga sidor och det är till hundra procent en fråga om smak. Charles anser till exempel att ögonen i The Sims 2 ser jättekonstiga ut och att huvudena (Varelse, du får gärna ändra detta till korrekt pluralform av huvud Varelse säger: men det heter ju huvuden! vad skulle det annars heta, huvudar? ._.) är gigantiska i The Sims 3. The Sims 3 innehåller ett oändligt antal sätt att ändra om simmarnas ansikte och till viss grad även deras kropp, till skillnad från i The Sims 2 som bara hade två kroppsformer, och det är därför lätt att skapa unika simmar. Problemet sitter dock i att The Sims 3s karaktärer ser väldigt, i brist på bättre ord, gummiaktiga ut, med runda hakor, platta läppar och näsor med allt för mjuka konturer.

I The Sims 2 å andra sidan är möjligheterna att skapa unika karaktärer väldigt begränsade, speciellt om man inte använder Body Shop för ansikten utan gör dem i spelet med någon av spelets grundansikten som utgångspunkt. Simmarnas skin ser aningen för jämt ut och ögonen är inte precis vackra men det är till detta man har det underbara installerade innehållet. Ett par knapptrick och simmarna har bättre skuggade skin och ögon som The Sims originalinnehåll bara kan drömma om.

The Sims 3 har väldigt få kläder och hår och tror att den kan makea up (svenskt ord? för detta genom att ge spelaren en möjlighet att välja färg och mönster men detta leder bara till att varenda karaktär i spelet går omkring i samma linne i diverse underliga mönster och färger och inte ett enda klädesplagg är speciellt på något sätt. Fördelen med The Sims 3 är dock att den till skillnad från The Sims 2 tillåter spelaren att välja skor och strumpor separat från kläderna vilket i alla fall är rätt så roligt, speciellt strumporna, jag gillar strumpor.

The Sims 2 har egentligen inte heller så mycket intressant på klädfronten men detta är, precis som med ögonen och skinnet, lätt att åtgärda genom ett par knapptryckningar. Personligen har jag laddat ned, vilket jag nämnde i förra inlägget, över 4000 egna saker och bland dessa bör åtminstone 1000 vara kläder. Detta gör att The Sims 2  lätt besegrar The Sims 3 på den fronten, samma sak gäller hår även om slingfunktionen i The Sims 3 är väldigt 5lig.

Vinnare: The Sims 2, tack vare eget innehåll


Karaktärsskapande/Personlighet:

Kort Version: The Sims 3 vinner

Lång Version: The Sims 2 har ett antal (jag tror att det är 5) olika attribut och ett antal poäng man får fördela mellan dessa (till exempel sätta några på "Neat" så att simmen städar upp efter sig eller på "playful" och inte få några fördelar över huvud taget) och alla simmar betedde sig i stort sett likadant oavsett vad man valde förutom ett par knappt märkbara saker.

I The Sims 3 har vi å andra sidan oändligt många karaktärsdrag, varav ett par av de mest underhållande är galen, ond (speciellt kombinationen ond och vänlig), neurotisk och barnslig. Simmarna får på något sätt eget liv med dessa karaktärsdrag och man ser hur de påverkar deras relationer till övriga simmar och deras vardagsliv. Till exempel kan galna simmar berätta om konspirationsteorier (känn dig träffad, Varelse!), barnsliga simmar kan fiska i pooler, neurotiska kan gå upp mitt i natten för att kontrollera kran och onda kan ta onda bad. De olika interaktionerna är ofta skrattretande och det känns faktiskt om att man kan göra en någotsånär exakt version av vilken  person som helst med karaktärsdragen och faktiskt få fram en person som beter sig därefter. Man kan kombinera personlighetsdragen på underhållande sätt och till exempel göra en sim som både är ond och vänlig eller andra till synes motsägelsefulla kombinationer och se dem spela ut på datorskärmen. (ifall någon undrar så gör spelet skillnad på god/ond och vänlig/elak. Det första är vad man tänker, det andra vad man gör). Till på köpet har simmarna nu flera olika mål i livet baserat på karaktärsdragen och man har möjlighet att själv påverka dem! På denna punkt är The Sims3 helt enkelt perfekt.

Vinnare: The Sims 3, som jag nämnde under den korta versionen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar